Wywar z cebuli na mszyce to jeden ze sposobów, który znaleźć można wśród często polecanych. No cóż, mszyce to jedno z najpoważniejszych zagrożeń, które można znaleźć w polskich ogrodach. Tym bardziej że mogą doprowadzić do zniszczenia wielu roślin. Trzeba więc jak najwcześniej rozpocząć działanie, aby być pewnym tego, że żadne mszyce nie będą stanowić dużego zagrożenia.
O mszycach słów kilka
Zanim jednak będzie można przejść do ich tępienia, warto uświadomić sobie z jakim przeciwnikiem ma się do czynienia. Otóż są to małe pluskwiaki, które najczęściej rozpoznaje się po kolorze czarnym. Ze względu na wielkość, pojedyncze jednostki bardzo ciężko uchwycić. Szybko jednak dochodzi do ich rozprzestrzenienia, więc nie trudno będzie zauważyć, że z rośliną dzieje się coś złego.
Mszyce mogą zaatakować każdą roślinę. Bez względu na to, czy znajdzie się ją w ogrodzie, czy też w doniczce. Pluskwiaki żywią się sokiem wysysanym z roślin ozdobnych i uprawnych w ogrodzie. Nie można bagatelizować ich obecności. Tym bardziej że są one zdolne do tego, aby zahamować wzrost rośliny. Są one w stanie również doprowadzić do skarlenia, jak również zniekształcenia młodych pędów. Czas więc na to, aby wypowiedzieć im wojnę.
Domowy wywar z cebuli na mszyce
Sklepy pełne są chemicznych preparatów, których celem jest wytępienie takich szkodliwych pluskwiaków. Warto jednak wiedzieć, że można samodzielnie przyrządzić taki domowy preparat, który na dodatek będzie kosztował zdecydowanie mniej. Do tego, do jego przyrządzenia potrzebne są produkty, które każda osoba, w zdecydowanej większości przypadków ma w swoim domu.
Potrzebne jest:
- 75 g cebuli,
- 10 l wody.
Cebulę należy obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie całość należy zagotować w garnku, w 10l wody. Całość gotuje się ok. trzydzieści minut na małym ogniu. Po tym czasie preparat będzie można już użytkować. Najlepiej w spryskiwaczu ze specjalnie dedykowaną osłoną. Co jest ważne to fakt, że nie trzeba tego specjalnie rozcieńczać. Nie trzeba również całości od razu zużywać, ponieważ preparat z cebuli można przechowywać w lodówce przez ok. trzy miesiące.
Pryskanie roślin
Wywar z cebuli na mszyce musi zostać przygotowany w określony sposób. Tak samo ważne jest jego użytkowanie. Po to, aby mieć pewność, że przyniesie on odpowiedni skutek. Nigdy nie powinno się roślin z mszycami pryskać w pełnym nasłonecznieniu. Lepiej odczekać do wieczora, aż słońce już na pewno zajdzie. Dlaczego jest to takie ważne? Dzięki temu nie trzeba obawiać się tego, że rośliny nie zostaną poparzone.
Wszystkie rośliny można opryskiwać co kilka dni. Nie powinno się tego powtarzać codziennie. Warto wiedzieć, że preparat wykonany z cebuli jest w stanie pomóc także w innych przypadkach, nie tylko jeżeli chodzi o mszyce. Przykładem może być choroby grzybowe, które pojawiają się wśród roślin. Można o nich również pomyśleć wtedy, jeżeli na pomidorach zauważy się przędziorki lub kleszcze. W tym przypadku można pomyśleć o oprysku nawet wtedy, kiedy nie ma się do czynienia z takim właśnie zjawiskiem.
Chemiczne preparaty na mszyce
Osoby, które stosowały już wywar z cebuli na mszyce, są bardzo zadowolone z osiąganych efektów. Tym bardziej że tak naprawdę ma się do czynienia z produktem, który bazuje na naturalnych składnikach. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w przypadku braku poprawy, można spróbować mocniejszych preparatów, których nie brakuje w sklepach ogrodniczych. Im szybciej rozpocznie się działanie, tym większa nadzieja, że każdy ogrodnik pozbędzie się problemu.