Gnojówka z pokrzyw – najpopularniejszy sposób na naturalne wspieranie rozwoju roślin oraz skuteczną ochronę przed różnymi chorobowymi zagrożeniami. Pokrzywy są jednym z największych darów jakimi obdarzyła nas natura, znajdują one wiele różnych zastosowań zarówno w uprawie warzyw jak i w naturalnej medycynie.
Dlaczego warto robić pokrzywową gnojówkę?
Pokrzywa jest rośliną bardzo bogatą w różne minerały, witaminy i pierwiastki bardzo dobrze działające na organizmy żywe. W przypadku gnojówki przygotowanej z pokrzyw otrzymuje się bardzo naturalny i ekologiczny nawóz oraz środek do oprysków zabezpieczający przed wieloma chorobami występującymi w uprawie roślin. Tego rodzaju naturalny nawóz jest jednym z podstawowych sposobów wspierających uprawy w ekologicznych gospodarstwach rolnych i domowych ogródkach.
Kiedy najlepiej sporządzać gnojówkę z pokrzywy?
Idealnym momentem na przygotowywanie gnojówek roślinnych jest miesiąc maj. W tym czasie rośliny przygotowują się do wydania kwiatów, a następnie owoców czy nasion. Wstępny rozwój roślin w tym także pokrzywy, sprawia że zawierają one bardzo dużo składników powodujących silny ich wzrost. Składniki mineralne oraz witaminy stymulują majową pokrzywę do szybkiego wzrostu co można zauważyć choćby pmoo bardzo intensywnym zielonym kolorze liści. I właśnie to jest najlepszy moment na przygotowywanie gnojówki z pokrzyw.
W ciągu całego okresu letniego można również przygotowywać kolejne porcje gnojówki, wybierając do tego młode, wyrastające prawie przez całe lato pokrzywy.
Jak przygotować gnojówkę z pokrzyw?
Najważniejsze to znaleźć stanowisko, na którym rosną młode pokrzywy. Idealnie jeśli będzie to łąka daleko od miasta. Pokrzywa w takim miejscu jest zazwyczaj bardzo zdrowa. Wystarczy wyciąć odpowiednią ilość młodych roślin, pociąć łodygi wraz z liśćmi na kawałki i przygotować do zalania wodą. Wyjściowa proporcja to: 1 kg świeżych pociętych pokrzyw zalany 10l wody. Pocięte pokrzywy powinno się umieścić w pojemniku, ubić delikatnie i zalać wodą, która powinna je w całości zakryć. Tak przygotowany pojemnik dobrze jest umieścić w słonecznym miejscu przykrywając go np. lnianą ścierką lub gazą.
Ile trwa dojrzewanie gnojówki?
Przygotowaną mieszankę odstawia się na 2-3 tygodnie. Pokrzywy w pojemniku powinny być w tym czasie przynajmniej raz dziennie dokładnie wymieszane. Procesowi „kiśnięcia” pokrzywy będzie towarzyszył dość intensywny zapach, dla większości osób będzie on drażnił nozdrza, dlatego warto pojemnik z gnojówką umieścić w ustronnym miejscu ogrodu z dala od miejsca typowo wypoczynkowego.
Gnojówka z pokrzyw po dojrzewaniu i zamieszaniu będzie miała bardzo intensywny drażniący zapach i prawie pozbawiona będzie liści, zmienionych w brunatną lepką maź.
Używając gnojówkę należy przecedzić ją przez sito lub lnianą ścierkę. W ten sposób oddzieli się pozostałości liści i łodyg od płynnej gnojówki. To co zostanie na sicie, najlepiej wyrzucić do kompostownika, niech dalej wzbogaca przygotowywany kompost.
Na co zwracać uwagę zbierając pokrzywy na gnojówkę?
Przygotowując pokrzywową gnojówkę, powinno się staranie wybierać rośliny. Im starsza łodyga pokrzywy tym większe prawdopodobieństwo występowania zalążków nasion lub ich dojrzałej formy. Takich pokrzyw nie należy przeznaczać na gnojówkę, ponieważ:
– po pierwsze – są już przerośnięte i wszystko co ma pokrzywa najlepszego zostało przez nią zużyte na wytworzenie nasion
– po drugie – stare łodygi pokrzyw mają już zawiązane nasiona, które znajdą się później w gnojówce. Nie wszystkie nasiona zostaną zneutralizowane w procesie dojrzewania gnojówki i wraz z jej wykorzystywaniem mogą zagnieździć się w ziemi, wydając w przyszłym sezonie młode silne roślinki – a przecież tego nie chcemy.
Gnojówka z pokrzywy jako nawóz do podlewania.
Podlewanie warzyw gnojówką powinno odbywać się regularnie w cyklach co 2-3 tygodnie, aż do końca sierpnia. Zanim podleje się gnojówką, należy ją rozcieńczyć w proporcji 1:10 czyli np. na jeden litr gnojówki dodać 10 litrów wody. Rośliny najlepiej podlewać pod krzaczkami, zwłaszcza warzywa liściaste. Jeśli częściowo obleje się liście to nic nie szkodzi.
Opryski z pokrzywowej gnojówki.
Wszystko zależy przeciw jakim szkodnikom ma być zastosowana gnojówka, np. w przypadku walki z mszycami, przędziorkami czy przeciw chlorozie liści, oprysk robi się w proporcji 1:20 i wykonuje co 3 dni. Oprysk na mączniaka rzekomego w proporcji 1:10 co 3 dni. W obu przypadkach „1” to porcja gnojówki, a „10” to woda.
Każdemu podlewaniu czy opryskowi będzie przez pewien czas towarzyszył specyficzny drażniący nos zapach.
Czy warto stosować naturalną gnojówkę z pokrzyw?
Zdecydowanie tak! Jest to najprostszy i najtańszy naturalny ekologiczny środek do ochrony i wspomagania wzrostu wielu roślin. Osoby, które z różnych powodów nie mogą samodzielnie sporządzić gnojówki z pokrzyw mogą zakupić gotową lub sporządzone na jej bazie preparaty, dostępne w specjalistycznych sklepach ogrodniczych.