Czosnek to jedna z najbardziej znanych i ulubionych przypraw wśród ogrodników. Jest równie przydatny zarówno w stanie świeżym, jak i suszonym. Oto, kiedy sadzić czosnek.
Kiedy sadzić czosnek?
Czosnek można sadzić dwa razy w roku — zgodnie z tą zasadą wyróżnia się odmiany zimowe i wiosenne.
- Czosnek zimowy. Główka czosnku zimowego zawiera zwykle do 10 dużych ząbków ułożonych w okrąg. W centrum znajdują się strzałki z przewiewnymi cebulkami. Wadą odmian jest krótszy czas przechowywania.
- Czosnek wiosenny. Ząbków jest więcej, około 30. Układają się w spirale — te mniejsze są bliżej środka, większe są na zewnątrz. Odmiany wiosenne mogą być przechowywane nawet przez rok.
Kiedy sadzić czosnek? Sadzenie na zimę najlepiej sprawdza się, gdy uprawa jest sadzona późną jesienią. Można też zrobić to wczesną wiosną, jednak plon nie będzie tak duży.
Przygotuj wcześniej grządkę do sadzenia czosnku. Jeśli wybraliśmy sadzenie jesienne, przygotowanie gleby powinno udać się już w sierpniu, odmiany wiosenne sadzi się w kwietniu lub na początku maja. Nie oszczędzaj na nawozach organicznych, czosnek jest dla nich wyjątkowo korzystny. Na przykład można zastosować co najmniej jedno wiadro kompostu lub humusu na metr kwadratowy. Mile widziane jest również dodawanie nawozów mineralnych i azotowych do gleby.
Gdzie sadzić czosnek?
Wybieraj do sadzenia czosnku miejsca, w których wcześniej nie rosły rośliny nocne, w przeciwnym razie o dobrym zbiorze można natychmiast zapomnieć. Najlepiej, jeśli przed czosnkiem na grządce mieliście rośliny strączkowe, cukinię lub dynię. Pamiętajmy jednak, że czosnek trzeba co roku sadzić w nowym miejscu — na starym nie da dobrych plonów.
Przygotuj glebę
Przed sadzeniem należy ponownie przygotować glebę. Trzeba będzie zastosować roztwór soli do gleby, przygotowany z jednej filiżanki soli gruboziarnistej na wiadro wody. Podlej roztworem obszar wybrany do siewu, zabieg ten pomoże pozbyć się szkodników.
Aby posadzić czosnek jesienią lub wiosną, wybierz zdrowe i silne ząbki. Posadź go na otwartej przestrzeni w dobrze oświetlonym miejscu, czosnek nie toleruje zbyt dobrze półcieni. Nigdy nie należy nawozić gleby obornikiem, w przeciwnym razie można uzyskać dość bujne pędy, ale same główki będą rosły miękkie i luźne.
Nawóz i kompost
Grządka czosnku może mieć nawet metr szerokości. Dokładnie spulchnij lub przekop glebę na głębokość co najmniej 20-30 centymetrów i usuń ewentualne chwasty i uwięzione korzenie. Następnie zastosuj nawóz i kompost, można też dodać popiół drzewny. Do sadzenia jesienią najlepiej nadaje się fioletowy czosnek. Ta odmiana jest najbardziej odporna na mróz i bezpretensjonalna.
Przygotowanie czosnku
Przygotuj czosnek przed sadzeniem. Namocz wybrane ząbki w roztworze manganu lub w siarczanie miedzi, używając łyżki stołowej substancji na 10 litrów wody. Czosnek w każdym z wybranych preparatów należy trzymać przez co najmniej jeden dzień, a następnie dokładnie wysuszyć.
Optymalna temperatura
- Czosnek zimowy. Aby sadzonki prawidłowo się ukorzeniły, sadzenie powinno odbywać się w temperaturze około 10 stopni.
- Czosnek wiosenny. Kultura ta nie boi się mrozów, jednak opóźnianie jej sadzenia nie jest wskazane. Aby cebulki miały czas dojrzeć i nabrać masy przez lato, prace rozpoczynamy w trzeciej dekadzie kwietnia, gdy gleba nagrzeje się do 5-6 stopni.
Wzorce sadzenia są różne dla poszczególnych odmian. Rodzaje zimowe zagłębia się w ziemi na 8-10 cm, pozostawiając między nimi około 15 cm, natomiast między rzędami do 30 cm. W przypadku odmian wiosennych głębokość sadzenia jest mniejsza, około 2 cm od wierzchołka liścieni, a rozstawa między sadzonkami wynosi do 10 cm.